Nurul Ashikin

We Fall, We Break,We Fail but then We Rise,We Heal,We Overcome


Sunday, March 11, 2018

Cara Mudah Buat Telur Separuh Masak

Assalamualaikum readers

Pernah tak anda teringin sangat nak makan telur separuh masak, tapi anda konfius berapa lama nak rebus telur supaya ia masak just nice

Ya la kan sekejap  try menjadi
esok pulak jadi telur rebus Ada masa terus tak masak adehhh stress jugak. kalau buat telur separuh masak memang perlu skill supaya kita akan dapat rupa telur yang gebu.Dan yang penting rasanya tak meloyakan---- Pendek kata kalau mak mertua makan gerenti dia senyum sampai petang.

Jangan main agak-agak ja ya. Nanti kecewa !!!!

jangan lupa beli roti gardenia dan buat roti bakar--
wawww cicah telur separuh masak dengan roti bakar is osemmm sangat. Tiba-tiba perut lapar-- hahaha

kicap cair dan lada sulah wajib tau baru dapat feelling-feeling breakfast kat kedai mamak gitu--- Pastikan telur baru dibeli dan tak buruk. so tak la kecewa. tak pasal2 sakit perut





Credit

Pagi tadi saya telah melakukan
beberapa kali percubaan utk menyediakan telur rebus separuh masak yang sempurna . I did it 3 times before my half cooked egg terjadi seperti yg diingini.

Kali pertama rebus  telur putih hampir masak but yolk cooked nicely. For  the 2nd trial telur langsung tak masak sebab terlalu cautious

Alhamdulillah after did my research through mr. Google yang bijak pandai dan refer blog2 yang lain akhirnya dapatlah ilmu baru cara- cara menghasilkan telur separuh masak yang mencapai standard sebenar. 


1. Rebus air dalam periuk sampai   mendidih. Pastikan air tersebut cukup untuk masukkan 4 atau biji telur
2. Tutup api dan masukkan telur kedalam periuk tadi
3. Biarkan selama 7 hingga 8 minit
4. Keluarkan telur-telur tersebut dan masukkan dalam air bersuhu bilik dan biarkan selama 1 minit.
5. Then telur ready untuk dihilangkan

Selamat menjamu selera

regards
NURUL ASHIKIN
11032018

1 comment:

She Is Farahain said...

hai ain datang singgah sini dan follow awak. salam perkenalan :)
sincerely , farahain zfa

COPYRIGHT RESERVED 2020 NURUL ASHIKIN