Assalamualaikum readers
Pernah tak anda teringin sangat nak makan telur separuh masak, tapi anda konfius berapa lama nak rebus telur supaya ia masak just nice
Ya la kan sekejap try menjadi
esok pulak jadi telur rebus Ada masa terus tak masak adehhh stress jugak. kalau buat telur separuh masak memang perlu skill supaya kita akan dapat rupa telur yang gebu.Dan yang penting rasanya tak meloyakan---- Pendek kata kalau mak mertua makan gerenti dia senyum sampai petang.
Jangan main agak-agak ja ya. Nanti kecewa !!!!
jangan lupa beli roti gardenia dan buat roti bakar--
wawww cicah telur separuh masak dengan roti bakar is osemmm sangat. Tiba-tiba perut lapar-- hahaha
kicap cair dan lada sulah wajib tau baru dapat feelling-feeling breakfast kat kedai mamak gitu--- Pastikan telur baru dibeli dan tak buruk. so tak la kecewa. tak pasal2 sakit perut
Ya la kan sekejap try menjadi
esok pulak jadi telur rebus Ada masa terus tak masak adehhh stress jugak. kalau buat telur separuh masak memang perlu skill supaya kita akan dapat rupa telur yang gebu.Dan yang penting rasanya tak meloyakan---- Pendek kata kalau mak mertua makan gerenti dia senyum sampai petang.
Jangan main agak-agak ja ya. Nanti kecewa !!!!
jangan lupa beli roti gardenia dan buat roti bakar--
wawww cicah telur separuh masak dengan roti bakar is osemmm sangat. Tiba-tiba perut lapar-- hahaha
kicap cair dan lada sulah wajib tau baru dapat feelling-feeling breakfast kat kedai mamak gitu--- Pastikan telur baru dibeli dan tak buruk. so tak la kecewa. tak pasal2 sakit perut
Pagi tadi saya telah melakukan
beberapa kali percubaan utk menyediakan telur rebus separuh masak yang sempurna . I did it 3 times before my half cooked egg terjadi seperti yg diingini.
beberapa kali percubaan utk menyediakan telur rebus separuh masak yang sempurna . I did it 3 times before my half cooked egg terjadi seperti yg diingini.
Kali pertama rebus telur putih hampir masak but yolk cooked nicely. For the 2nd trial telur langsung tak masak sebab terlalu cautious
Alhamdulillah after did my research through mr. Google yang bijak pandai dan refer blog2 yang lain akhirnya dapatlah ilmu baru cara- cara menghasilkan telur separuh masak yang mencapai standard sebenar.
1. Rebus air dalam periuk sampai mendidih. Pastikan air tersebut cukup untuk masukkan 4 atau biji telur
2. Tutup api dan masukkan telur kedalam periuk tadi
3. Biarkan selama 7 hingga 8 minit
4. Keluarkan telur-telur tersebut dan masukkan dalam air bersuhu bilik dan biarkan selama 1 minit.
5. Then telur ready untuk dihilangkan
Selamat menjamu selera
regards
NURUL ASHIKIN
11032018
regards
NURUL ASHIKIN
11032018
hai ain datang singgah sini dan follow awak. salam perkenalan :)
ReplyDeletesincerely , farahain zfa